#55 20km Brottby TT – Premiär och PB!

Under vintern har jag haft någon förhoppning om att i år kunna klå mitt personbästa på sträckan Brottby – Roslagsstoppet – Brottby, ca 20km lite lagom kuperat och mitt personbästa är på 28:02 och året innan 28:59 så det hade ju varit kul att komma under 28min.

Enda bra luckan på helgen var söndag eftermiddag och vinden skulle då bli en stadig kantvind och ibland sida-med resp sida-mot, alltså inte alls speciellt bra. Sträckan är svagt uppåt första halvan och svagt nerför andra halvan, givetvis – eftersom det är fram och tillbaka… Taktiken är alltså en positiv split. Mer effekt dit och mindre effekt hem och eftersom det bara är andra ute-passet på tempohojen i år så tänkte jag försöka följa pulsen i första hand och sen får effekten komma i andra hand. Mitt personbästa effektmässigt på sträckan är 324w, idag har jag något lägre FTP så jag tänkte sikta på 310watt i alla fall, men pulsen får styra det mesta.

brottby-macken

Kolla stolparna till taket så ser ni hur mycket det blåste!

Uppvärmning och sen gick starten och lagom tills jag kommit iväg och närmar mig första backen då slår mig tanken: fan, jag har inte kalibrerat wattmätaren med nya GPSen… DOH. Inte mycket att bråka om, bara slå av, kalibrera och göra om det igen.

brottby-tt

Här poserar jag vid starten!

Iväg igen och jag vevar upp pulsen till ca 85% och där någonstans känns det rätt bra i kroppen, det känns lagom. Mycket kantvind men också en del sida med och då går det undan.

Vändning vid 12:50 vilket är mycket bra men nu väntar vinden… Det blåste och blåste och inget vidare flyt utan rätt mycket räkna plogpinnar i diket och ”ta en brevlåda i taget”. Där kring 15-16 kilometer började jag tvivla på vad jag håller på med och gränsen mot att fortsätta att lida eller bara slå av, rulla till macken och ta en glass är så tunn så tunn. Men det är inte då man bestämmer sig att sluta cykla utan det gör man efteråt, eller före – nu kör vi klart. Pulsen var låg och låg kring 89% effekten bra kring 320watt.  Backarna gick ovanligt lätt, antar att det har att göra med att jag väger 5-6 kilo mindre nu. Tungt för benen. Idag var helt klart benen den svaga länken pulsen var låg och hjärta/lungor kändes prima.

Med 2 kilometer kvar och flera minuter tillgodo går det uppför mig: detta kommer bli en mycket bra tid. Försöker räkna lite i huvudet men det går inget vidare, men det är bara en lång nerförsbacke kvar och en raka och en busshållplats och 2:30minuter tillgodo så det enda jag behöver göra är att fortsätta så kommer allting gå vägen.

Tryckte på så gott det gick på sista kilometern i sidvinden och klockan stannade på: 27:17! Inte alls illa. Trots dålig vind så är det 45 sekunder bättre än mitt personbästa. Watten var 4watt lägre än personbästa. Snitthastighet: 42.3km/h alltså mer än 1km/h snabbare än PB. Så frågan som zappar igenom huvudet är såklart om det har med vikten att göra? Antagligen! Då kommer ju nästa fundering, kanske läge att gå ner ytterligare 5 kilo…? Det har jag tänkt göra i vinter till nästa säsong men kanske ska göra det redan nu…?

…eller inte.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *