Gör en egen wattmätare till din Monark! #1

Igår kände jag mig lite seg och sket i att träna och ägnade istället wattmätar-projektet lite tid.

Jag har en längre tid lurat på att hacka Monarken lite men känt att tröskeln från att skriva vanlig sketen java kod till att programmera inbyggda system med c varit lite för hög tills jag fick ett tips av pjocke om microprocessorn från Arduino. Man kan väl säga att den kör en strippad version av c och det finns gott om kodexempel och en levande ivrig och härlig open source doftande community kring det hela.

IDE’t är bara att tanka ner, jacka in kortet och skriva kod, även på macen.


Arduino UNO kortet nederst och det fiffiga med UNO-kortet är att man kan göra ”shields” som man kan säga är en ungefär som ett labbkort där man löder på sina komponenter, sen löder man på stiftlister på sidorna och bara trycker på ”shielden” på UNO kortet (tänk hamburgare) shileden är kortet uppe till höger.

I princip handlar det om att montera ett antal sensorer till de olika ingångarna, bearbeta datat och skriva ut på displayen.


Först försökte jag sno signalen från monarkens vanliga kadens men den funkade inte. Varför vet jag inte det kan varit trasig jag har aldrig använt den. Sen testade jag att använda en hastighetsmätargivare men det var så kinkigt vilken vinkel den skulle placeras i så det skrotade jag också och gick istället lös på optiska mätgafflar från ELFA. De första brann omgående upp. Den andra också. Sen efter att jag monterade en resistor på anoden till dioden så funkade det. :) Det har blivit ganska mycket läsande av kryptiska datablad!


Givaren till pendeln är en precisions-potentiometer som visar +/- 1%. Det som ser ut som ett tuggumi är en sorts magisk plast som man värmer och formar och stelnar och blir – plast! Kylskåpspoesimagneten har jag fått av Viggen!

Sen är det bara att löda, koppla och låta koden sköte biffen! Jag var lite lat och mappade bara olika ohm mot olika vikt men jag ska byta ut det mot en bättre algoritm.

Här är en liten film när jag provkör!

Det hela ska givetvis snyggas till och kanske fixa någon snygg låda men sen egentligen är väl målet att byta ut displayen och sätta dit ett ant+ chip och få gps-datorn att tro att Monarken är en riktig effektmätare.

Jag har väl inga större ambitioner att göra någon detaljerad howto men är någon intresserad av komponentval eller programmet så kommentera så hjälper jag gärna till. Har man ingen pendel utan viktkorg är det ännu enklare då behöver man i princip bara läsa kadenssignalen och justera vikten manuellt med ett vred när man lägger i mer vikt i korgen.

7 thoughts on “Gör en egen wattmätare till din Monark! #1

 1. Fan sicken hacker du är, men mest underhållande är ”ja jävlar” när det blir lite mer motstånd!

 2. Grymt bra!!!
  vi är en grupp från kth som försöker bygga en solpanel som ska sedan kopplas till en wattmätare. vi skulle vara tacksamma om du har möjlighet att dela med dig mer detaljerad info om hur du har byggt din wattmätaren.
  MVH
  Ronya

 3. Hej!
  Ja det är ju ungefär samma sak även om er tillämpning är lite annorlunda. I stora drag (och väldigt kortfattat) så kan man säga att Arudino-kortet har ett antal ingångar (både analoga och digitala) och sen kopplar man in arduino-kortet till en dator som man använder för att skriva ett program som körs på kortet som helt enkelt läser av värdena på ingångarna och skriver ut detta på displayen.

  Hör av dej om du behöver mer info! fredde snabel-a freddsblogg punkt se

 4. tack för ditt svar !
  jag undrar om du har någon dokument eller skiss som beskriver hela uppbygget och hur du fått fram program koden? skulle uppskatta det om du kan skicka över det?
  jag undrar oxå vilken shield har du använt i ditt projekt?
  det gick inte o kontakta dig via mail :(
  MVH
  Ronya

 5. Hej,

  Har suttit och funderat på ett liknande projekt. Har du utvecklat denna eller kör du som den är?

  MVH O

 6. Hej. Väldigt intressant projekt. Har precis byggt en bra hoj till källaren med viktkorg. Saknar bara watt mätarn. Har läst grund i Java och arbetar med avancerad el i fordon så man kanske har en liten chans att klara av ett liknande med lite hjälp. Skulle vara väldigt tacksam om du ville dela med dig av detta projekt till mig.
  MVH björn berglund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *